Ga naar hoofdinhoud

Inspiratie

Voortgang vraagt om verandering! Voortgang betekent ook evolutie: Als bedrijf continu meebewegen met de context waarbinnen je opereert. Veranderen is aan de orde van de dag. Het vraagt visie en durf om een transformatie in te zetten.

Beweging creëren: een duidelijke stip op de horizon communiceren, leiderschap met lef aan het roer en ruimte voor medewerkers om ‘de verandering’ te doorleven. Geen angst hebben voor turbulentie en krakende voegen maar geloven in de essentie van verandering en succesvol zijn in een nieuwe toekomst. Ik word continu geïnspireerd door om me heen te kijken, door vakgenoten en Game Changers.

Live better – Lead Better!

Teneinde weerbaar te zijn voor continue veranderingen is een ‘gezonde geest in een gezond lichaam’ een vereiste voor leiders! Volgens het World Economic Forum behoren veerkracht, stresstolerantie en flexibiliteit tot de top 10 van de 2025 vereiste skills!

Wist u dat een onbalans de prestaties van de executieve functies van leiders beïnvloedt, zoals emotionele controle, planning en prioriteiten stellen, wendbaarheid? Door leiders te faciliteren om zich meer bewust te worden van hun dagelijkse gedrag, kan een verhoging van 50% in de besluitvorming en het omgaan met emoties worden gerealiseerd.

Bekijk het bijgevoegde dia-deck en deel uw mening over dit onderwerp met ons!

Our Iceberg is melting…heeft jouw organisatie een nieuwe Iceberg gevonden?

Jaren geleden heb ik een change management masterclass gevolgd op Nijenrode met John Kotter in de hoofdrol. Dit was het moment waarop hij zijn nieuwste boek introduceerde: Our Iceberg is melting. Deze uitgave was toen revolutionair in de academische wereld waar boeken met veel plaatjes en weinig tekst niet als ‘volwaardig’ werden beschouwd. Ik zou me zo kunnen voorstellen dat John Kotter met knikkende knieën dit boek naar zijn uitgever heeft gebracht. Hij heeft vast nooit kunnen voorspellen dat zijn boek met de Pinguïns zou uitmonden in een van de meest inspirerende verhalen op het gebied van change leadership.

Ik pak regelmatig dit boek uit mijn boekenkast: De eenvoud in het acht stappen proces en de herkenbaarheid van de personages blijven mij fascineren: Alice, Buddy, the Professor and NoNo.

Wat is jouw fundament?

In het voorjaar heb ik deelgenomen aan een ‘M-power jezelf’ masterclass bij Curious You onder leiding van Philo Hermans. Naast het feit dat Philo op zichzelf al een inspirerende dame is, heeft zij mij op weg geholpen om mijn merk  en dienstverlening verder op het People & Change vlak in te kleuren. Een huis als metafoor voor je merk: Iedere laag van het huis van fundament tot dak,  is verbonden aan een voor mij belangrijke waarden.  Het is best moeilijk om in een aantal steekwoorden te duiden waar je voor staat. Het beste kunnen degenen die mij kennen, beoordelen of het mij gelukt is!

Werd Organisational Transformation maar net zo enthousiast ontvangen als Self-transformation!

Als je een individu spreekt over zelfgekozen veranderingen in zijn of haar leven dan ervaar je positieve energie: fit worden om een marathon te lopen, een ander carrière-pad inslaan, een opleiding volgen, etc?

De plannen worden gemaakt, de offers gedaan en de resultaten behaald. Alle lichten staan op groen en de verandering wordt omarmd doordat je zelf in grote mate invloed hebt op het behalen van je doelen. Hoe komt het nu dat op het moment dat een organisatie een verandering aankondigt je bij de medewerkers letterlijk de energie voelt wegsijpelen, de weerstand is voelbaar en letterlijk en figuurlijk zie je de schouders hangen.

Misschien ligt de sleutel in de woorden “zelfgekozen en invloed uitoefenen”.  Ik heb niet direct het antwoord, maar in diverse verandertrajecten heb ik houvast aan de Rubler Ross Change Curve voor het bepalen van mijn interventies.

H@RM, de transformatie van een HR directeur naar CHRO

Het benadrukken van de noodzakelijke veranderingen binnen HR door middel van story telling: een verhaal creëren waarbij H@RM (als metafoor voor het vak HR) vanuit een ‘underdog’ positie zich weet te transformeren naar superheld. Deze serie ging over de speurtocht van H@RM, HR directeur. Je herkent zijn gedachtegang, de evolutie van zijn gedrag en change management aanpak. Zijn personage en worstelingen zijn beschreven met een knipoog naar de realiteit. Alle avonturen leiden tot een werkelijke climax. En de afloop, die moet u zelf maar doorlezen.

Deze serie is een aantal jaren gelden geschreven, maar ik blijf toch nog enige herkenning houden ten aanzien van de mate waarin HR zelf getransformeerd is, oordeel zelf maar.

Back To Top